Vad är prestationsbaserad marknadsföring?

Prestationsbaserad marknadsforingPrestationsbaserad marknadsföring är ett begrepp som omfattar all marknadsföring på nätet där företag och tjänsteföretag – som även kallas affiliates eller publishers – får betalt när en specifik åtgärd utförs, t.ex. försäljning av en produkt på en webbplats.

Inom traditionell banner-annonsering betalas avgifter i förskott och kostnaden är inte beroende av att någon viss transaktion verkligen äger rum.

Prestationsbaserad marknadsföring är annorlunda eftersom den tillåter annonsörer och marknadsförare att betala endast för faktisk försäljning. Varje transaktion är baserad på att en konsument vidtar en viss åtgärd, t.ex. gör ett köp på annonsörens webbplats. Uppföljningen inom prestationsbaserad marknadsföring är alltså inte baserad på uppskattningar utan på faktiska resultat – vilket betyder att effekten av en marknadsföringskampanj kan mätas, ned till minsta klick.

Marknadsstorlek
Prestationsbaserad marknadsföring är bransch som omsätter många miljarder kronor årligen och som fortsätter att växa i snabb takt. I USA uppskattar man att det finns över 200 000 företag som agerar affiliate åt andra företag, och över 5 000 annonsörer som använder sig av prestationsbaserad marknadsföring.

Marknadens aktörer
Branschen består av tre huvudsakliga grupperingar, annonsörer, affiliatenätverk och affiliates.

Annonsörer – Dessa är företag som har produkter eller tjänster att sälja eller marknadsföra. De använder så kallade affiliate-program som en del av sin internetmarknadsföring. Dessa affiliate-program kan fungera genom ett affiliatenätverk eller med hjälp av med egen programvara. Affiliates (eller publishers) ansöker om att få vara med i dessa program. Om de blir accepterade, får de marknadsföringsmaterial av annonsören i form av annonser och länkar, som placeras på respektive affiliates webbplats. Om en affiliate förmedlar försäljning till en annonsör via dessa annonser eller länkar betalar denne provision till sagda affiliate.

Affiliatenätverk – Detta är tredjeparts-företag som agerar som mellanhänder mellan annonsörer och affiliates. Nätverken tillhandahåller en teknisk plattform för att spåra transaktioner och kopplar samman annonsörer med lämpliga affiliates.

Affiliates / Publishers – Dessa är oftast webbplatsägare som registrerar sig hos affiliateprogram för att marknadsföra olika annonsörer med hjälp av annonser och länkar för vilka den förmedlade trafiken och försäljningen spåras.

Affiliates är inte återförsäljare och arbetar inte direkt för annonsören. De är oberoende personer eller företag som använder olika marknadsföringsmetoder – inklusive sökmotoroptimering, sponsrade länkar, e-postmarknadsföring och sociala medier – för att förmedla trafik till annonsören. Affiliates är inte inblandade i att hantera försäljning, leveranser eller betalningar från konsumenter. Detta sköter annonsören.

Under senare år har denna snabbt växande marknad sett framväxten av en sekundär grupp av aktörer – affiliate managers – som hjälper annonsörer att hantera sina löpande relationer med affiliates.

2 åsikt på “Vad är prestationsbaserad marknadsföring?

 • 17 januari 2010 kl 19:14
  Permalink

  Hej och tack för en bra post!

  Hur ser ni att de sociala medierna får plats i affiliatenätverken i och nmed sponsrade tweets m.m. m.m?

  Tack på förhand!

  Vänligen,
  Magnus Lundin

 • 22 februari 2010 kl 23:02
  Permalink

  Sociala medier som Twitter och Facebook är helt enkelt ytterligare kanaler för affiliatemarknadsföring, på samma sätt som PPC och egna webbplatser varit det sedan flera år. Dvs affiliates kan med fördel använda länkar från affiliatenätverken även på Twitter och Facebook.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *